Als je maatregelen neemt om energie te besparen, dan wil je dat graag terugzien in je energierekening. Maar in koudere jaren moet je meer stoken om het warm te krijgen dan in warmere jaren. Hoe kun je dan toch verschillende jaren met elkaar vergelijken? In onderstaande video leg ik het uit.
Gasverbruik per jaar vergelijken
Temperatuurverschillen hebben een grote invloed op hoeveel je moet stoken. Om het effect van bijvoorbeeld isolatie te bepalen, moet je daarvoor corrigeren. Dat is nog niet zo makkelijk. Aan de gemiddelde jaartemperatuur heb je niet zo veel. Voor een goede vergelijking wil je weten hoeveel je bij een bepaalde buitentemperatuur moest stoken om het behaaglijk warm te krijgen.
Graaddagen
Het antwoord ligt in het concept ‘graaddagen’. Een graaddag is niet echt een dag, maar is het aantal graden dat de gemiddelde temperatuur van die dag ónder de 18 graden celsius ligt. En dat is dan over de hele dag gemeten, dus dag en nacht. Als het die dag warmer is, dan is het aantal graaddagen gelijk aan nul, maar is het kouder dan 18 graden gemiddeld, bijvoorbeeld 10 graden, dan is het aantal graaddagen gelijk aan 18 – 10 = 8.
Als je nu alle graaddagen in het jaar bij elkaar optelt, dan krijg je een getal dat je jaar op jaar kunt vergelijken. Hoe meer graaddagen, hoe kouder het jaar.
Gelukkig hoef je het niet zelf uit te rekenen. Dat kan op de website www.mindergas.nl. Selecteer het weerstation dat het dichtst bij jou in de buurt ligt en stel de periode in, bijvoorbeeld van 1 januari t/m 31 december, of gelijklopend met de periode op je energiefactuur. Klik op ‘Bereken’ en de site geeft het gewogen aantal graaddagen voor dat jaar. Gewogen betekent dat ze ook rekening houden met zoninval en andere seizoensinvloeden.
Verbruik per graaddag
Als je nu je jaarlijkse gasverbruik deelt door het aantal graaddagen voor dat jaar, dan krijg je het gasverbruik per graaddag. Dat getal kun je wél jaar op jaar kunt vergelijken, want nu heb je gecorrigeerd voor temperatuurverschillen.
Hoe minder gas per graaddag, hoe beter.
Opdracht
Zoek voor een aantal jaren je gasverbruik op en kijk voor die jaren wat het aantal graaddagen bij jou in de buurt is. Deel je gasverbruik door het aantal graaddagen en vergelijk de verschillende jaren met elkaar.
Om het je een beetje makkelijk te maken, heb ik een spreadsheet gemaakt die het rekenwerk voor je doet. Vul je gasverbruik in en je ziet meteen hoe het zit. Werkt ook als je warmte afneemt van een warmtenet.
Kun je de verschillen verklaren?
Het bericht Hoe vergelijk je je gasverbruik per jaar? verscheen eerst op Carolaan.