Energie komt in verschillende vormen: gas, elektriciteit, brandstof. Hoe vergelijk je die eigenlijk? Hoe weet je waar je grootste verbruik zit?
De verschillende vormen van energie worden op verschillende manieren geleverd. Elektriciteit komt in kilowattuur, gas in kubieke meters en brandstof in liters. Die hoeveelheden kun je niet zomaar met elkaar vergelijken.
In onderstaande video leg ik je uit hoe het moet.
Verschillende vormen van energie vergelijken
Als je energie wilt besparen, bijvoorbeeld op weg naar klimaatneutraal, dan wil je graag weten waar je grootste verbruik zit, want daar kun je het grootste effect halen. Maar dan moet je wel weten hoe je de verschillende soorten energie met elkaar kunt vergelijken.
Dat kun je op verschillende manieren benaderen. De eerste optie is meteen de makkelijkste: waar geef je het meeste geld aan uit? Dat antwoord kun je eenvoudig uit je boekhouding halen. Je begint met besparen bij de grootste kosten.
Je kunt ook kijken naar de energie-inhoud: hoeveel energie krijg je van een bepaalde hoeveelheid stroom of gas? Voor brandstof is die vergelijking een beetje lastig, want daar kijk je eerder naar hoeveel kilometers je kunt rijden op bijvoorbeeld een liter benzine. Maar gas en elektriciteit kun je zo wel heel goed vergelijken.
Reken maar even mee:
- Een kubieke meter gas levert 31 MJ aan energie
- 1 kilowattuur stroom is evenveel als 3,6 MJ
- Dus 1.500 m3 gas = 46.500 MJ = 12.917 kWh elektriciteit.
Een laatste manier is om naar de CO2-uitstoot te kijken. Dat is voor elektriciteit wat lastiger, want je weet niet altijd hoe die is opgewekt. Maar de CO2-uitstoot van gas en brandstof kun je wel goed vergelijken.
Bij de verbranding van 1 liter diesel komt ongeveer 3,3 kg CO2 vrij. Voor benzine is dat ongeveer 2,8 kg CO2. De uitstoot van gas is 1,9 kg CO2 per kubieke meter (bron: Lijst emissiefactoren). Vermenigvuldig de uitstoot met je jaarverbruik en je kunt brandstof en gas vergelijken.
Bijvoorbeeld: 1500 m3 gas levert 2850 kg CO2. Voor dezelfde uitstoot kun je 1018 liter benzine oprijden, of 864 liter diesel.
Nu heb ik een opdracht voor jou
Kies één van de opties om te vergelijken, dus op kosten, op de hoeveelheid energie die ze leveren of op CO2-uitstoot, en ga rekenen. Om het je een beetje makkelijk te maken, heb ik een Excelsheet gemaakt die je hier kunt downloaden. Vul je gegevens in, en dan zie je in één oogopslag hoe het bij jou zit.
Laat je me weten, wat eruit komt?
Het bericht Hoe bepaal je je grootste energieverbruik? verscheen eerst op Carolaan.